Kultur & Fritid, Vänermuseet

Kultur & Fritid arbetar för kultur- och fritidsfrågor i Lidköpings kommun genom olika verksamheter - Fritid/Ungdom - Biblioteket/Konst & Kultur - Vänermuseet. Kultur & Fritid har en väsentlig roll i uppdraget att göra Lidköping till en välkomnade och hållbar kommun. Vi bedriver en verksamhet i snabb och ständig utveckling, med nya spännande uppdrag och utmaningar.

Vänermuseet är ett kommunalt museum beläget i Lidköping. Museet värnar och vårdar kommunens kulturmiljöer och historiska samlingar, bedriver utställningsproduktion och har ett stort fokus på kunskapsförmedling och möten med besökare. Vi verkar aktivt för samarbeten över ämnesgränser. Bland museets ca 13 medarbetare finns såväl miljövetare som kulturvetare. Hållbarhets- och miljöfrågor är centrala för verksamheten

Sedan dryga 20 år har museet etablerat sig som en samarbetspart i olika frågor och projekt. Nära samverkan finns med t.ex. Naturum på Läckö, andra aktörer inom Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle, Skaraborgs museinätverk och Lidköpings kommuns föreningsliv. Vänermuseet är också en kunskapskälla för Vänerområdets natur- och kulturhistoria med ett brett kontaktnät i Vänerområdet. Museet rymmer såväl skaparverkstad som akvarier med ett flertal av Vänerns arter.

Läs mer om Vänermuseet här: www.vanermuseet.se/

Beskrivning
Med Vänermuseet som arbetsplats kommer du att ha ett nära samarbete med kommunens Samhällsbyggnadsförvaltning/Plan-Bygg i arbetet med att ta fram nya riktlinjer för Lidköpings kommun kulturmiljö. Vänermuseet lägger stor vikt vid kunskapsförmedling till barn, unga och vuxna. Du kommer att delta i museets förmedlingsverksamhet genom visningar, program och utställningsproduktion.

Den första månaden (eller mer, beroende på när du kan tillträda) innebär en överlämningsperiod då du arbetar parallellt med vår ordinarie bebyggelseantikvarie som går på föräldraledighet.

Arbetsuppgifter
Du kommer att inventera Lidköpings kulturmiljöer och i samverkan med Samhällsbyggnad/Plan och bygg driva vidare arbetet med att ta fram riktlinjer för Lidköpings kommuns kulturmiljöarbete. På Vänermuseet pågår arbetet med en ny basutställningsdel om Lidköpings historia. Du kommer ingå i arbetsgruppen med ansvar för en kulturmiljöperspektivet. Du kommer att möta museets besökare i olika åldrar och tillsammans med museets andra antikvarier ingå i teamet för museets skolverksamhet.

Kvalifikationer
Akademisk examen som byggnads- eller bebyggelseantikvarie eller motsvarande. God kännedom om relevant lagstiftning.

Du trivs i mötet med människor, ställer dig med lätthet inför en grupp och har vana av visningar eller undervisning. Du har lätt för att uttrycka dig i skrift. Du är lyhörd och lösningsorienterad med god analytisk förmåga. Du är van att arbeta självständigt men har även god samarbetsförmåga. Du är strukturerad och genomför dina uppdrag med rätt ambitionsnivå och inom utsatt tid. Du är flexibel och har en vilja att utveckla verksamheten tillsammans med dina medarbetare. Körkort är ett krav.

Meriterande är; Erfarenhet av antikvarisk medverkan. Arbete med kulturmiljöprogram. Kunskap om västsvenska byggnadstraditioner och kulturhistoria, att ha arbetserfarenhet i museibranschen och eller av pedagogisk verksamhet.
Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och referenser.

Övrigt

Intervjuer kommer att ske löpande.
Om du efter intervju är aktuell för anställning kommer vi att be dig att visa upp utdrag ur belastningsregistret, det får inte vara äldre än 6 månader.

 

Anställningsform Tidsbegrænset ansættelse mere end 6 måneder
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lidköping
Län Västra Götalands län
Land Sverige
Referensnummer KFN 2019/81
Kontakt
  • Ida Billvén, 0510-770064
Facklig företrädare
  • Fackliga företrädare nås via kommunens kontaktcenter, 0510-77 00 00
Publicerat 2019-10-10
Sista ansökningsdag 2019-10-31

Tilbage til Ledige stillinger